Chileense Bestbox modellen

In januari 2014 (zie hieronder) heb ik gemeld dat er Bestbox modellen in Chili zijn geassembleerd. Inmiddels weten we dat er in elk geval de volgende modellen in Chili gemaakt zijn: de BMW, de Citroen DS, de Ford Taunus, de Jaguar E-type, de Mercedes Benz 250 SE, de Opel Rekord en de Volkswagen. De vraag is nu of iemand weet welke modellen er nog meer in Chili gemaakt zijn. We zijn er nagenoeg zeker van dat de modellen in Chili ook van een kleurtje voorzien zijn en dat men daar heel zorgvuldig de achterlichten rood geverfd heeft. Op deze manier zijn de Chileense modellen dus te herkennen. Als voorbeeld hieronder een plaatje van de Opel Rekord. Wie het weet mag het zeggen, heel graag zelfs!

Leeuwezegel margarine

In de jaren zestig en zeventig kon je zegeltjes sparen bij de margarine van het merk Leeuwezegel. Bij voldoende zegeltjes kon je een Tekno model bestellen dat dan naar je toe werd gestuurd. Bekend zijn de vrachtwagen met oplegger, twee bestelwagens en de motor met zijspan. Tegenwoordig gaan ze voor forse prijzen over tafel, als ze in goede staat verkeren.

Maar niet alleen de Tekno modellen konden “bij elkaar gespaard worden”, ook kon je kiezen voor een zestal Bestbox modellen. Deze modellen kreeg je netjes thuisgestuurd in een speciaal kartonnen doosje van het “bureau van het leeuwezegel”.

Een dergelijke verpakking met complete inhoud in nieuwstaat vond ik onlangs op de Houten-beurs. Het doosje was bij een zolderopruiming te voorschijn gekomen. Jammer van de viltstift-strepen maar ondanks dat toch een bijzonder opmerkelijke vondst.

Geassembleerd in Chili

Door een bezoeker van deze site werd ik onlangs gewezen op een artikel elders op het web. In dit artikel worden Dinky modellen en doosjes getoond die in de stad Arica in Chili zijn geassembleerd en verpakt. Een zeldzaamheid. Ook zouden er Best Box modellen in Arica zijn geassembleerd. Het enige waaraan dit te zien is is de stempel die op het doosje is geplaatst met de Spaanse tekst: “Armado en Arica”, hetgeen betekent: geassembleerd in Arica. De link naar de site waarop het artikel te lezen is: http://www.bhtoy.9f.com/uk/dinkyrare.htm, en de auteur Stefan Muramaa was zo aardig om mij een plaatje te sturen waarop duidelijk de stempel te zien is.

Fabrieksverpakking

Onlangs heb ik het geluk gehad om de hand te kunnen leggen op dit zeldzame partijtje: een fabrieksverpakking voor 72 T-Fordjes 2504 met inhoud. De vondst van het jaar! Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding.

Bodemplaten brandweer

Ook de DAF brandweerauto kent enkele varianten van bodemplaten. De grijs gekleurde zonder uitlaat, een ongespoten versie met uitlaat, nog een ongespoten exemplaar waar de naam BEST BOX is weggeslepen, en tot slot de (meest voorkomende) blauwe bodemplaat. Klik op de foto voor een grotere afbeelding.

Bodemplaten DAF 600

Niet minder dan vier verschillende bodems zijn er bekend van de DAF 600. Deze afbeeldingen geven een idee. De eerste is van blik, de andere drie zijn gegoten: eentje bleef blank, de andere kregen een kleurtje. Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Massief zilver of verzilverd?

Op een bekende veilingsite verscheen onlangs een zilveren Bestbox Dafje 600. Totaal nieuw voor mij. Het model bleek al te zijn verkocht toen ik het zag. Ondanks dat was de verkoper zo vriendelijk mij een paar fotootjes te sturen. Ziehier een van de afbeeldingen:

De vraag is dus: wie weet er iets over dit model te vertellen? Is het in de Bestbox fabriek gemaakt? Is het massief of verzilverd? Alle informatie is welkom.